Силите и уменията на премиера Бойко Борисов  може да се

...
Силите и уменията на премиера Бойко Борисов  може да се
Коментари Харесай

С. Бараков: Неяснотите около статута на Косово могат да поставят под въпрос успеха на срещата на върха в София

Силите и уменията на премиера Бойко Борисов  може да се окажат незадоволителни, с цел да убеди Европейски Съюз, че на Балканите не е страшно 
Това сподели за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ доцент доктор Стоян Бараков- дълготраен учител по интернационалните връзки в разнообразни български университети и изясни:

„ Готовността на премиера да се намеси в този врящ казан е да утвърждение. Време беше политиците от балканските страни да се опитат по-активно да работят за разрешаването на проблемите, ни тормозят. Страхувам се обаче, че както беше показано представено казаното от Борисов, той съобщи не че ще опита да направи по този начин, че Косово да взе участие на срещата в София, а непосредствено сподели „ Косово ще взе участие на среща в София като приета от повече от 100 страни, а ние ще намерим решение - не ще търсим, а ще намерим решение, за тези които не са признали Косово. Струва ми се малко самоуверено. И други хора се опитваха да намерят решение, само че не го откриха. Нещата са по-скоро песимистични и до ден сегашен “.

Неяснотите към статута на Косово биха могли да слагат под въпрос триумфа на идната среща на върха в София на 17-ти май, уверен е той. 

" Ако нашият министър председател откровено желае  да успее да събере всички страни, в това число и Косово, поисквам му да успее, тъй като тогава справедливо следва да бъде номиниран за Нобелова премия за мир и даже да я получи ".

Косово е прието от малко над 100 страни. Външният министър на Сърбия, който е и вицепремиер в държавното управление обаче оспорва. Той смята, че доста от външните министри на страни от косовските описи на страни, признали Косово, дори не знаят, че са вписани в такива. Не всички държави-членки на Европейския съюз са признали Косово. Сред тях са  Румъния и Гърция, изясни Бараков. Две държави-членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации изрично се опълчват на признание на Косово – Китай и  Русия. Руснаците, досега до който Сърбия не признае независимостта на Косово, ще слагат несъгласие на всякакво решение за тази самостоятелност. Три интернационалните документа постановяват, че Косово е част Сърбия -  Конституцията на Сърбия, Споразумението, сложило завършек на войната в Косово и Резолюция  1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където изрично е записано, че всички страни –членки  в света Съвета за сигурност почитат териториалната целокупност и суверенитета на Република Сърбия.

По мотив предстоящият през днешния ден отчет за напредъка на страните от Западните балкани, ученият разяснява, че корупцията е „ от най-жестоките проблеми “ за всички страни в района. Пред евроинтеграцията на множеството има съществени спънки, счита Бараков и изясни:

Изследване на института по европейски въпроси в Сърбия, оповестено преди месец, демонстрира, че 81% от сърбите са срещу признаването на Косово, а 42 % от тях имат вяра, че рано или късно сърбите ще си върнат Косово.

Пречка пред Босна и Херцеговина е разногласието за валидността на Дейтънското съглашение, поставило завършек на войната и дейностите на Република Сръбска.

Македония не е подготвена нито за НАТО, нито за европейския съюз, добави ученият

„ Форсирането на този проблем както за Македония, по този начин и за Албания, става по гледище на Вашингтон, само че постоянно в политиката ползите на Съединените щати и на Европейския съюз се разграничават. И там нещата не са изключително ясни

Черна Гора беше призната макар съпротивата на огромна част от популацията. Там има доста мощна опозиция срещу приемането. Говореше се за фалшификации “.

Според  Бараков това се прави, с цел да бъде изолирана Русия от славянските и най-вече православни страни на Балканите 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР